Еклерова торта
Ще ви представя моят вариант за еклерова торта. Това е рецепта за една стандартна торта.
За еклерите ще са ви нужни :
1ч.вода
1/2ч.олио
1ч.ч. брашно
3-4 яйца
Водата с олоито(ако имате масло под ръка е по - добрия вариант) щ.сол и 1с.л.захар на котлона да заври .Но изчакайте хубаво да бъкне .Изсипете брашното наведнъж и бъркайте с дървена лъжица задължително . Бърка се докато се хомогенизира и се поеме цялото количество брашно на кашица да стане и да започне да се отлепя от дъното ,трябва да се събере около лъжицата.Аз като го смъкна го слагам в миксера на бавни обороти да се бие докато преценя ,че мога да сложа яйцата.А преценката ми е да ми трае пръста и да не ми пари.Прибавяте яйцата едно по едно , но само когато яйцето е напълно поето от сместа.И воала готово вече си имате парено тесто за еклери .Изсипвате си сместа в пошче и шприцовате малки еклерчета или профитеролки върху пергаментова хартия.Така няма да ви се налага да миете мръсни тави после.Фурната трябва да ви е загрята предварително на 200 градуса.Когато сложите еклерите да се пекат задължително е да не отваряте фурната минимум 10 минути. Това е за да не ви спихнат еклерите ,ще пресечете процеса.Печете така 20 минути ,ако ви е по силна фурната последните 5-10 минути я намалете на 180 градуса.И честито еклерите са на линия .Аз след 20-та минута изключвам фурната и ги оставям още 5 минути в нея .
Време е за кремчето:
1л прясно мляко
150 гр.захар
4-5 с.л брашно (ако го замените с нишесте се получи превъзходен крем)
5 яйца
1 ванилия на Д-р.Йоткер
1 кубче масло
2 п. желатин
300-400 гр бита сметана
Млякото се загрявам със захарта .Отделно разбивам яйцата с 1л.захар , брашното и малко вода или мляко,така хомогенизирани ги прибавям на тънка струя към загрятото мляко .Аз издебвам момента на завиране и тогава я прибавям,накрая слагам ванилията и маслото.И последно прибавям прдварително накиснатия в малко водичка желатин.Разбърквам хубаво и го оставям да изстине покрит със стреч фолио да не хване коричка.
Веднага може да си напълните еклерите с горещ крем или после ,аз ги пълня веднага не изчаквам .Идва най-важната част сглобяването.Аз процедирам така готов блат поставям в формата за торта ,сиропирам със сироп от вода и захар или мляко и захар.Към останалия изстинал крем прибавям сметана толкова колкото аз преценя с две думи на око ,докато ми хареса на мен на вкус и вид.Слагам част от крема,нареждам еклерчетата понякога слагам някакво сладко или ги поливам с шоколад и отгоре пак крем .Покривам с другия блат ,пак сироп и я оставям в хладилника да стегне и да се смесят вкусовете.След 3-4 часа или най-добре на следващия ден изваждам формата ,заглаждам добре от страни със сметана и заливам с шоколад ,който съм разтопила и разредила със сметана,до такава степен ,че да не прозира. Ао сте оставили еклерчета за украса ги подреждате ако не импровизирайте нещо. Поръсвам с ядки и готово.В шоколада може да прибавите алкохол или портокалов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар